Denne spørreundersøkelsen skal føre til en korrelasjonstudie om sammenhengen mellom forskjellige kategorier i drømmene hos elevene.
Har drømmene gjentatt seg? Ofte mareritt? Er det mulig å tolke drømmer?
Vi spør 10 jenter og 10 gutter og undersøker om det er stor forskjell mellom kjønnene på hva de opplever og mener med drømmer!
Introduksjon
Drøm er tanker, bilder, følelser og lyder gjennom sinnet mens man sover. Meningen og innholdet med drømmene er ikke fullforstått og har blitt forsket på gjennom mange hundre år.
Forskning viser til at drømmene blir dannet i et lite, avgrenset område dypt inne i den bakerste delen av hjernen. Hvordan de lages og har betydning for oss mennesker er forsatt uklart.
Vi skal undersøke om det er stort skille mellom gutter og jenter, blant annet hva de opplever, og om de mener drømmene bare er en tilfeldighet eller kanskje gir et tegn på virkelighet senere.
Metode
Oppgaven startet med å lage spørsmål til undersøkelsen. Vi skrev opp de mest interessante spørsmålene vi kom på og skrev ut 20 kopier for så å levere til tilfeldige elever i klassen som frivillig ville gjennomføre undersøkelsen. Deretter laget vi et diagram og førte på alle svarene som elevene hadde krysset for.
(trykk på bildet, for å se i større format)
Resultat
Resultatet viser noen forskjeller og noen likheter mellom kjønnene:
60% av jentene husker drømmen fra natten mens bare 20% av guttene husker hva de opplevde fra drømmen.
70% av både jentene og guttene mener drømmene har gjentatt seg.
Det er 10% flere gutter som har mareritt enn jenter.
30% av alle som deltok i undersøkelsen har opplevd at drømmene har knyttet seg til virkeligheten.
50% av guttene har drømt om seg selv i tredjeperson, hos jentene 40%.
Ingen av guttene eller jentene drømmer om seg selv i tredjeperson, ofte.
90% av jentene mener det skal være mulig å tolke drømmene, mens ingen gutter tror drømmer kan tolkes!
50% av jentene har opplevd at de dør i sin egen drøm, mens bare 30% av guttene har opplevd døden i drømmene sine.
Diskusjon
Spørreundersøkelsen ga en del svar på hva vi kunne snakke om og diskutere.
Det var flere jenter som husket drømmen sin fra natten. Dette kan kanskje tyde på at jentene bryr seg mer om drømmer enn det gutter gjør. Guttene tenker kanskje at drømmene ikke skjedde i virkelighet og dermed ikke tenker seg engang over hva de eksakt drømte om.
Guttene og jentene står helt likt på om drømmene hadde gjentatt seg, hele 70%. Hvorfor drømmene gjentar deg er vanskelig å vite, men kanskje drømmen har et budskap? Det kan være veldig forvirrende for noen om drømmene gjentar seg. De føler det er noe på gang, at noen vil vise et tegn på noe, mens andre bryr seg ikke.
Veldig få har mareritt, noe som er svært bra. Kanskje et tegn på at man har det ganske bra ellers.
30 % av jentene og guttene har opplevd at drømmen(e) har blir knyttet til virkeligheten, interessant! Ikke mange har opplevd det men av de få som har gjort det, føler kanskje drømmene gir mening.
Det å drømme om seg selv i tredjeperson har en del elever gjort, men ikke ofte. Dette kan kanskje være i sammenheng med anormale erfaringer som ut-av-kroppen opplevelser. De fleste drømmer nok om at de er førsteperson, at man ser episoden fra egne øyne.
Den største forskjellen var emnet om å tolke drømmene. 90% av jentene mener det er mulig og tolke, mens av guttene var det ingen! Kanskje jentene tenker mer over hva de har drømt og om drømmen er med på å gi et budskap. Alle guttene krysset for at det ikke var mulig å tolke drømmene. Dette vil si at guttene tror drømmene kommer ut av det blå og forsvinner i samme slengen, når de åpner øynene for å stå opp.
Det var 3 flere jenter som har opplevd at de har dødd i sin egen drøm. Slike drømmer må være forferdelig å stå opp til. Det å dø i sin egen drøm kan tolkes som at drømmen er et mareritt, men det var faktisk flere gutter som hadde mareritt enn jenter, og flere jenter har opplevd at de døde i en drøm - et diskuterende emne.
Oppgaven gjorde meg ikke direkte mer erfaren, men det var gøy å undersøke hva gutter og jenter tenker om sine drømmer. Drømmer er ikke lett å tolke, men jeg mener det kanskje ligger noe bak drømmen og at den ikke bare dukker opp av seg selv. Jeg mener selv at noen netter drømmer jeg ikke i det hele tatt - det er bare svart, mens andre mener at man drømmer hele tiden når man sover, bare at man ikke husker det. Jeg har ikke ofte mareritt men har opplevd at drømmen har vært knyttet til virkeligheten - Déjà vu!
Noen ganger når jeg ikke klarer å sove, så prøver jeg å drømme det jeg vil, for å kunne sove godt. Høres helt megasprøtt ut spør du meg, men det fungerer faktisk noen ganger..
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar